חג הפורים כולל סמלים ומנהגים רבים; מסיבה זו, ניתן לשלב תחומים רבים באופן מגוון, בפעילויות החג השונות.
הסוואה, צבעים ותחפושות בטבע
“תחפושות” נמצאו בחיק הטבע זמן רב טרם המצאנו את בוב ספוג, טינקרבל או ספיידרמן… בעוד בני האדם רק מתחפשים, הרי שבעלי החיים נולדים בצורתם הזו, והבחנה זו יש לעשות עם הילדים. גם כאשר החוקרים חלוקים עדיין בשאלה לגבי התהליך המביא יצור כלשהו להתחפש ולהידמות למישהו אחר, להתבלט ביחד לאחרים, או, לחילופין – להיעלם, כל המביט במתרחש בטבע עם עין חוקרת, יוכל לאתר בו תחפושות העולות אלפי מונים על כל תרחיש מדומיין אנושי.
רעשן – פעילויות סביבו
הרעשן לרוב סובב סביב צירו. רעש נוצר בעת שלשונית מכה בחוזקה על גלגל שיניים.
ניתן להביא רעשנים מסוגים שונים, ולבצע ביניהם השואה. לילדים יתאפשר לחקור את מבנה הרעשן, סיבוב הציר, הלשונית. בנוסף, יוכלו הילדים להבחין בהבדלי הצליל שבין הרעשנים השונים.
ניתן לפתח אצל הילדים חשיבה טכנולוגית תוך שימוש ברעשן – מאילו חומרים עשוי? כיצד פועל? מדוע הומצא כלל על-ידי האדם? מקור המסורת היהודית בנוגע לשימוש ברעשן – כנראה מהמנהג העתיק לרשום את שם המן על פיסות עץ או אבן, והקשתם האחד בשני, עד למחיקת שם זה. המנהג התפתח עם הזמן, אולם נותר ממנו בעיקר הרעש, מה שהוליד את המנהג להרעיש ברעשן.
ניתן לחפש ולהציג רעשנים שונים הקיימים בטבע
רעיונות להכנת רעשנים: יצירה והפעלה של ילדים בחג הפורים, יכולה להיות סביב קשקשנים, ולאו דווקא סביב רעשנים. הילדים יכולים להכין קשקשנים תוך שימוש חוזר בסוגי מיכלים שונים, והכנסת אבנים קטנטנות, חרוזים, קטניות וכד’. את המיכלים אפשר לקשט באופן פורימי ומשעשע.
הכנת וארגון של משלוחי מנות
ניתן לנצל את מנהג משלוח מנות לפעילות לטובת פעילות מתמטית מלמדת לילדים; נוכל לבחור כולם יחדיו, מה ייכלל במשלוח המנות (תוך שימוש בדיאגראמה) וכמה פרטים יש לרכוש מכל סוג, כדי שכל אחד יקבל מנה הוגנת, יפה ומשמחת. ניתן להסתייע באמצעי המחשה לטבת החישוב. אפשרות נוספת תהיה תמחור המוצרים (סוכריה = 1 שקל, אוזן המן = 3 שקל וכו’). כל ילד ירכיב משלוח מנות בסך 10 שקל, מתוך המבחר המוצע לבחירתו.
אוזני המן – הכנה
עבור ילדים, הכנת אוזני המן מהווה חגיגה חושית, ממש כמו כל הזדמנות לאפות משהו. הפעילות מזמנת פעילויות נוספות ורב-תחומיות, כדוגמת: שפה (מושגים שפתיים, תיאור העשייה), מתמטיקה (צורת אוזן המן, מדידת נפחים וכמויות, כמויות במתכון), מדע (התנסות בחומרים) ואף טכנולוגיה (כיצד להכין? ידנית או באמצעות מערבל חשמלי?), הפעלת חושים, יחד עם עשייה משולבת באינטראקציה חברתית.
פעילות עם מסיכות
מבקשים מהילדים מראש להביא מסכות שהם מוצאים בבית. אפשר לדון בדמיון ובשוני בין מסכות מתרבויות שונות, וכן אודות משמעותן של מסיכות בכל תרבות. ניתן לפתח דיון אודות חומרים, סימטריה, מוטיבים חוזרים, תכנון מסכות וכיו”ב.
פעילויות סביב מגילת אסתר
ניתן תחילה לבדוק במילון אודות המילה “מעילה” ואודות מקור שמה (ג.ל.ל.). מדובר בקלף מגולגל; ניתן להמחיש את צורתה תוך בדיקת צורתו של גליל ותכונותיו ההנדסיות.
ניתן לבצע השוואה בין מגילות שונות, בגדלים שונים, בעלות גודל כתב (פונט) שונה, מאוירות או לא, וכו’.
פעילות שפה המשלבת שימוש בזכוכית מגדלת – קלף הכולל מילים מרכזיות בהקשר המגילה, כדוגמת: אסתר, מרדכי, המן, משתה, אחשוורוש, מלך, ארמון… הניחו את המגילה הכתובה על שולחן, עם האותיות הקטנות וכרטיסי קלף, יחד עם זכוכית מגדלת; אז אפשר לבקש מהילדים לקחת קלף ולאתר את המילה הכתובה עליו במגילה, תוך שימוש בזכוכית מגדלת.